Logomaagzuur.nl - link naar homepage

Onderzoeken

Even kijken
Er bestaan verschillende onderzoeken om de oorzaak en ernst van maagzuurklachten te achterhalen. Eén van die manieren is om direct in de maag te kijken.

 

Gastroscopie
Bij een gastroscopie neemt de specialist letterlijk een kijkje in slokdarm, maag en het eerste stukje van de (twaalfvingerige) darm. Dat gaat via een piepklein kijkertje, dat met een lampje op het einde van een lange dunne slang zit. De specialist schuift die slang voorzichtig via uw mond naar binnen en door uw slokdarm naar beneden. Het doet geen pijn en als u wilt kunt u via een televisiescherm zelf meekijken naar wat de specialist ziet.

 

Op deze manier kan de specialist zweertjes, ontstekingen en bloedingen gewoon zien. Ook eventuele gezwellen kunnen soms zo gezien worden. Meestal is rondkijken voldoende om te weten of er iets aan de hand is. Maar er kan meer: de specialist kan tijdens het onderzoek ook een eventuele bloedingen stelpen of een stukje weefsel weghalen dat hij nader onderzocht wil zien. Gelukkig is bij de meeste mensen (nog) geen sprake van beschadiging door maagzuur.

 

Hoe gaat het in z'n werk?
U moet voor een gastroscopie nuchter zijn, dat wil zeggen dat u vanaf middernacht vóór het onderzoek niet meer mag eten en drinken. Als u medicijnen moet innemen, doe dat dan met zo min mogelijk water.

 

Afhankelijk van uw leeftijd en het ziekenhuis wordt uw keel met een spray gedeeltelijk verdoofd, zodat u niks voelt. U gaat op uw zij liggen en krijgt een soort ring in uw mond waar de slang doorheen schuift. Vervolgens geleidt de specialist de slang naar binnen.

 

Dat schuiven is niet pijnlijk. Sommigen moeten een beetje kokhalzen, maar hoe meer u ontspant, hoe makkelijker het allemaal gaat. Gewoon doorgaan met ademhalen, wat overigens onbelemmerd kan: de slang laat ruimte genoeg voor lucht.


Na een minuut of tien is het onderzoek meestal wel afgerond en kan de slang er weer uit. Uw keel kan daarna wat rauw aanvoelen en omdat u daar eventueel verdoofd bent, mag u het eerste uur even niet eten of drinken. U zou u maar verslikken. Ook kunt u zich wat opgeblazen voelen en wat boeren of winden moeten laten. Hoort er allemaal bij en gaat vanzelf weer weg.

 

Veiligheid
Er worden jaarlijks bij duizenden mensen gastroscopieën uitgevoerd. Het is sinds jaar en dag een puur routine onderzoek en is dan ook erg veilig. Maar specialisten zijn voorzichtige mensen en daarom vragen ze toch om de dagen na het onderzoek te letten op eventuele pijn, zwarte ontlasting, braken, benauwdheid of koorts. Mocht u hier last van krijgen, neem dan contact op met uw huisarts of specialist.

 

Video: Gastroscopie ( ca. 4 minuten)Video: Vragen over gastroscopie aan Prof dr. Nelis uit Zwolle

U heeft een recente Flash Player nodig om deze films te bekijken

 


Brandend maagzuur?

Kan een te hoge dosis stress ook maagzuurklachten geven?

lees het antwoord op deze vraag

Helpt melk tegen maagzuur? Zo niet, wat dan allemaal wel?

lees het antwoord op deze vraag

Brandend maagzuur
Wat is brandend maagzuur?
Mogelijke oorzaken
Wat kunt u er aan doen?
Leven met brandend maagzuur
Dagelijks leven
Lichamelijke inspanning
Zwangerschap
Naar de dokter
Wanneer gaat u naar de dokter?
Behandelingsmogelijkheden
Doe de maagzuurcheck