Logomaagzuur.nl - link naar homepage

Een op vier Nederlanders heeft maagklachten

10 december 2013

Eén op de vier Nederlanders heeft last van maag- of darmklachten en ervaart daardoor een verminderde kwaliteit van leven. Dat blijkt uit onderzoek van promoverend MDL-arts in opleiding Merel Tielemans.

 

De aanwezigheid van de Helicobacter pylori-bacterie die in het slijmvlies van de maag zit, komt tegenwoordig minder voor dan vroeger. Daarentegen stijgt het gebruik van medicijnen die maagklachten kunnen geven, zoals ibuprofen en diclofenac. Beide factoren worden in verband gebracht met maag- en darmklachten.

 

Medicijnen

Mensen met maag- en darmklachten blijken bovengemiddeld vaak paracetamol, maagzuurremmers en antidepressiva te gebruiken. Dit concludeert Tielemans op basis van 16.000 ingevulde vragenformulieren van willekeurige Nederlanders.

 

Online opsporen

Via een website met klachtspecifieke informatie heeft Tielemans ook mensen met refluxklachten opgespoord. Met behulp van een korte vragenlijst, de GerdQ, kan met redelijke betrouwbaarheid worden vastgesteld of mensen reflux hebben. Patiënten met andere aandoeningen zouden op eenzelfde wijze opgespoord kunnen

 

Proefschrift

Merel Tielemans is gepromoveerd op 28 november. De titel van haar proefschrift is: 'Prevalence and determinants of gastrointestinal symptoms in the Dutch community'.

 

Bron: Medisch Contact en Radboud Universiteit Nijmegen

Terug naar overzicht


Brandend maagzuur?

Heeft het eten van sambal en het drinken van alcohol invloed op de maagzuurproductie?

lees het antwoord op deze vraag

Helpt melk tegen maagzuur? Zo niet, wat dan allemaal wel?

lees het antwoord op deze vraag

Brandend maagzuur
Wat is brandend maagzuur?
Mogelijke oorzaken
Wat kunt u er aan doen?
Leven met brandend maagzuur
Dagelijks leven
Lichamelijke inspanning
Zwangerschap
Naar de dokter
Wanneer gaat u naar de dokter?
Behandelingsmogelijkheden
Doe de maagzuurcheck