Logomaagzuur.nl - link naar homepage

Endoscoop ter grootte van pil filmt slokdarm

15 januari 2013

Onderzoekers van de Massachusetts General Hospital (MGH) in Boston hebben een endoscoop ontwikkeld ter grootte van een pil. Hiermee kunnen artsen beelden van iemands slokdarm tot in microscopische details zien.

Dit publiceert Nature Medicine in een blog An ingestible pill-sized device offers a 3D view of the esophagus naar aanleiding van een onderzoek van Michalina Gora e.a.. In de blog is ook een filmpje te zien hoe dit werkt.

 

Slokdarmkanker

Onderzoek naar de voorstadia van slokdarmkanker wordt volgens de onderzoekers met de nieuwe endoscoop makkelijker en grootschaliger. Patiënten met bijvoorbeeld Barrett's Esophagus kunnen zo eerder worden gediagnosticeerd. Kleine refluxklachten die vaak over het hoofd gezien of niet nader onderzocht vanwege de huidige, voor de patiënt pijnlijke en langdurige procedure, zullen eerder kunnen worden opgespoord. Patiënten met deze klachten hebben een hoog risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker, aldus de onderzoekers.

  

Endoscoop

De endoscoop oogt als een capsulepil met een kabeltje dat is verbonden met een computer. Een patiënt kan dit net als een gewone pil inslikken. Een in de pil ingebouwde laser belicht de wand van de slokdarm zodra de pil is ingeslikt. De lichtbeelden worden via het draadje naar de computer gebracht die de beelden op een scherm toont. De pil moet twee keer heen en weer worden gebracht via het kabeltje. Dit kan in zes minuten gebeuren. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de zogeheten optical frequency domain imaging (OFDI). De camera is dermate geavanceerd dat het driedimensionale beelden reconstrueert van de slokdarm.

   

 

Bron: Nature Medicine en Artsennet

 

Terug naar overzicht


Brandend maagzuur?

Helpt melk tegen maagzuur? Zo niet, wat dan allemaal wel?

lees het antwoord op deze vraag

Heeft het eten van sambal en het drinken van alcohol invloed op de maagzuurproductie?

lees het antwoord op deze vraag

Brandend maagzuur
Wat is brandend maagzuur?
Mogelijke oorzaken
Wat kunt u er aan doen?
Leven met brandend maagzuur
Dagelijks leven
Lichamelijke inspanning
Zwangerschap
Naar de dokter
Wanneer gaat u naar de dokter?
Behandelingsmogelijkheden
Doe de maagzuurcheck