Logomaagzuur.nl - link naar homepage

Maagzweren

Maagklachten in het algemeen
Maagklachten is een verzamelnaam voor alle klachten die te maken hebben met de maag. Vaak voorkomende klachten zijn: zuurbranden, boeren, terugstromen van zuur en voedsel in de mond, pijn rond de maag, bovenbuik of op de borst, een opgeblazen gevoel, misselijkheid of soms ook braken. Maagzuur.nl gaat vooral over het terugstromen van maagzuur in de slokdarm (reflux), maar naast reflux zijn er ook andere oorzaken van maagklachten. Eén daarvan is een maagzweer. Bij het ontstaan van een maagzweer speelt de bacterie Helicobacter pylori (Hp) een belangrijke rol.

 

Wat is Helicobacter pylori (Hp)?
Helicobacter pylori is een bacterie die een ontsteking en zweren kan veroorzaken aan de binnenkant van de maag of aan het begin van de dunne darm, de twaalfvingerige darm. De bacterie voelt zich prettig in de zure omgeving van de maag en kan zich daarin goed vermeerderen.

 

Helicobacter pyloriHp is een spiraalvormige bacterie (sterk vergroot onder de microscoop) 

Wie heeft een Helicobacter pylori (Hp) infectie?
Iedereen kan een Hp infectie krijgen.
In ontwikkelingslanden is een groot deel van de bevolking besmet met de Hp-bacterie. In westerse landen zoals Nederland ligt dit percentage rond de 35%. Bij mensen die rondom de Middellandse Zee leven zoals Marokkanen en Turken komt de Hp-bacterie veel vaker voor. De precieze reden is niet helemaal duidelijk, maar er wordt gedacht dat dit met name te maken heeft met de hygiënische omstandigheden.

 

Hoe word je besmet met de Helicobacter pylori (Hp) bacterie?
De besmetting met de Hp-bacterie wordt waarschijnlijk overgebracht door contact met ontlasting of maaginhoud van een besmet persoon. Na besmetting past de bacterie zich aan aan de zure omgeving in de maag. In deze zure omgeving kan de bacterie overleven en zich vermeerderen. Het lichaam kan de bacterie zelf niet doden. Zonder behandeling blijft de bacterie dus levenslang in de maag.

 

Hoe ontstaat een maagzweer?
De term maagzweer wordt zowel voor een zweer in de maag als voor een zweer aan het begin van de dunne darm, de twaalfvingerige darm gebruikt. Normaal is de maagwand beschermd tegen het zuur in de maag omdat deze bekleed is met een beschermende laag, het maagslijmvlies. De Hp-bacterie veroorzaakt bij iedereen een ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis), maar niet iedereen krijgt ook een maagzweer. Ongeveer één op de 6 Hp-besmette patiënten krijgt een zweer in de maag of in de twaalfvingerige darm. Een maagzweer is een gat in de beschermende slijmvlieslaag van de maag- of darmwand die ontstaat wanneer de Hp bacterie het slijmvlies beschadigt. Het zuur van de maag kan dan direct tegen de maagwand komen waardoor pijn en andere klachten ontstaan. Door een behandeling met antibiotica wordt de bacterie vernietigd. Daarnaast wordt medicatie voorgeschreven om de maag minder zuur te maken zodat de maagzweer goed kan genezen.

 

Wat zijn de klachten bij een maagzweer?
De meest kenmerkende klacht van maagzweren is pijn. De pijn ontstaat doordat het maagzuur bij de zenuwen in de maagwand kan komen. De pijn wordt meestal hoog in de bovenbuik (in het zogenaamde maagkuiltje) gevoeld. Vaak is de pijn duidelijk aan te wijzen, soms trekt de pijn door naar andere delen van het lichaam zoals bijvoorbeeld de rug. De pijn bij een zweer in de twaalfvingerige darm is vooral op een lege maag duidelijk aanwezig. Door de zure maaginhoud te neutraliseren met bv melk kan de pijn verminderen. Naast pijn zijn andere bekende klachten misselijkheid, braken en verminderde eetlust.

 

Hoe ernstig is een infectie met Hp?
Hp-infectie is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van maagzweren. Mogelijk speelt besmetting met Hp ook een rol bij het ontstaan van maagkanker. Veel mensen die de bacterie hebben, hebben echter helemaal geen klachten.

 

Hoe lang duurt een infectie met Hp?
Besmette personen hebben de infectie gewoonlijk hun hele leven, tenzij er medicijnen worden ingenomen om de bacterie te vernietigen.

 

Hoe wordt een Hp infectie behandeld?
Tegenwoordig kan een Hp-infectie met succes worden behandeld met een combinatie van bepaalde antibiotica en een maagzuurremmer. Bij de meeste mensen zorgt zo'n behandeling ervoor dat de bacterie wordt vernietigd en de infectie niet meer terugkomt. Door het zuur in de maag te remmen kan ook de maagzweer goed genezen.

 

Maagzweren door het gebruik van pijnstillers
Maagzweren kunnen ook worden veroorzaakt door gebruik van bepaalde pijnstillers, zoals bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen, diclofenac of Aspirine (niet door paracetamol).
Patiënten die deze ontstekingsremmende pijnstillers gebruiken merken vaak door het pijnstillende effect van de medicijnen niet dat ze last hebben van een maagzweer. De arts zal afhankelijk van een aantal factoren en de kans op een maagzweer een maagzuurremmer voorschrijven om een maagzweer te voorkomen. Heeft u klachten zoals pijn in of rondom de maag neemt u dan altijd contact op met uw arts.

 


Brandend maagzuur?

Kan een te hoge dosis stress ook maagzuurklachten geven?

lees het antwoord op deze vraag

Helpt melk tegen maagzuur? Zo niet, wat dan allemaal wel?

lees het antwoord op deze vraag

Brandend maagzuur
Wat is brandend maagzuur?
Mogelijke oorzaken
Wat kunt u er aan doen?
Leven met brandend maagzuur
Dagelijks leven
Lichamelijke inspanning
Zwangerschap
Naar de dokter
Wanneer gaat u naar de dokter?
Behandelingsmogelijkheden
Doe de maagzuurcheck