Logomaagzuur.nl - link naar homepage

Mogelijke gevolgen

Dat valt meestal nogal mee. Serieuze problemen ontstaan vaak pas als u al langer last van brandend maagzuur hebt. En dat is eigenlijk heel logisch: hoe langer de kwetsbare slokdarm heeft blootgestaan aan het scherpe maagzuur, hoe groter de kans op problemen. De belangrijkste staan hier netjes op een rijtje.

 

 

 watis01
 

 

 

Reflux oesofagitis.

Dat is de medische term voor 'ontstekingen van de slokdarm door terugstroming van maagzuur'. Die ontstekingen kunnen na verloop van tijd veranderen in zweertjes, littekens en zelfs vernauwingen van de slokdarm. Geen zaken die uit zichzelf verdwijnen. Wat u daarvan kunt merken zijn slikklachten en pijn.

 

Barrett's oesofagus.

De natuur is erg knap. Zo knap, dat de slokdarm zichzelf kan veranderen om beter tegen al dat onbedoelde maagzuur te kunnen. Het slijmvlies van de slokdarmwand gaat dan lijken op het dikke, beschermende slijmvlies van de maag. Artsen spreken dan van een 'slokdarm van Barrett', de man die dit verschijnsel ontdekte. Deze verandering gaat samen met een verhoogd risico op slokdarmkanker, al blijft dat een uitermate zeldzame aandoening.

 

Maagzweren

Eén van de mogelijke maagklachten is een maagzweer. Bij het ontstaan van een maagzweer speelt de bacterie Helicobacter pylori (Hp) een belangrijke rol. Deze bacterie kan een ontsteking en zweren veroorzaken aan de binnenkant van de maag of aan het begin van de dunne darm, de twaalfvingerige darm. De bacterie voelt zich prettig in de zure omgeving van de maag en kan zich daarin goed vermeerderen. Lees verder >

 

Gastric Astma en chronisch hoesten.

Het terugstromen van maagzuur naar de slokdarm kan klachten veroorzaken die lijken op astma (gastric astma) en kan leiden tot langdurige hoestklachten (chronisch hoesten).

Deze klachten ontstaan als zuur uit de maag terugstroomt in de slokdarm. Dit zuur in de slokdarm kan daarna via de luchtpijp in de longen stromen. Dit kan bijvoorbeeld 's nachts in bed tijdens het liggen gebeuren. Door het zuur in de longen kunnen klachten ontstaan zoals (kriebel)hoest of een piepende ademhaling. Bij mensen met gevoelige luchtwegen, zoals mensen met astma, kunnen door het maagzuur de astma klachten erger worden. Het zuur kan ook de uiteinden van sommige zenuwen in je slokdarm prikkelen. Deze zenuwen geven een seintje af naar de luchtwegen, waardoor deze samentrekken. Hierdoor ontstaat (kriebel)hoest of krijg je last van een piepende ademhaling.

 

Keelproblemen.

Heesheid, hoesten, een droge en geïrriteerde keel, kropgevoel: het kan allemaal wijzen in de richting van maagzuurproblemen. Bij twijfel toch maar even langs de huisarts.

 

Tandproblemen.

Zuur en glazuur gaan slecht samen. Regelmatig zure oprispingen kan op een gegeven moment ook het tandglazuur aantasten.

 

Bij de volgende klachten adviseren wij u uw huisarts direct te bezoeken:

  • Eten blijft hangen
  • Bloed spugen
  • Snel afvallen in korte tijd

Brandend maagzuur?

Kan een te hoge dosis stress ook maagzuurklachten geven?

lees het antwoord op deze vraag

Helpt melk tegen maagzuur? Zo niet, wat dan allemaal wel?

lees het antwoord op deze vraag

Brandend maagzuur
Wat is brandend maagzuur?
Mogelijke oorzaken
Wat kunt u er aan doen?
Leven met brandend maagzuur
Dagelijks leven
Lichamelijke inspanning
Zwangerschap
Naar de dokter
Wanneer gaat u naar de dokter?
Behandelingsmogelijkheden
Doe de maagzuurcheck