Mogelijke oorzaken
Reflux kan verschillende oorzaken hebben.
- 1 - Slecht werkende slokdarmkringspier
- 2 - Te veel druk op uw buik
- 3 - Scheurtje in het middenrif:
- 4 - Eetgewoonten
- 5 - Leefgewoonten
![]() |
1 - Slecht werkende slokdarmkringspier
De afsluiting onder aan de slokdarm is een kringspier. Deze kringspier gaat open om het voedsel door te laten en hij gaat ook regelmatig open om lucht uit de maag te laten ontsnappenen hierbij boer je een klein beetje maagsap op.
Deze kringspier kan het een beetje laten afweten, zodat er maagzuur kan teruglekken. Dit geeft het branderige gevoel.
2 - Te veel druk op uw buik
Zwangerschap en overgewicht geven extra druk op de buikholte. Het moet er allemaal maar inpassen tenslotte. Uw dikke buik kan dan de inhoud van de maag omhoog duwen, zodat er zuur naar de slokdarm terug kan stromen.
3 - Scheurtje in het middenrif:
Het middenrif is een platte spierplaat die de borst- en buikholte van elkaar scheidt. De slokdarm loopt door een speciaal gaatje in dat middenrif naar de buikholte. Als dat gaatje groter wordt door bijvoorbeeld overgewicht, dan kan de maag door dat gaatje naar boven geduwd worden en de werking van de kringspier verminderen.
4 - Eetgewoonten
Scherp eten, alcohol, koffie, chocolade, pepermunt, frisdrank met prik en sinaasappelsap kunnen maagklachten veroorzaken of verergeren. Vet eten zorgt ervoor dat er meer maagzuur wordt aangemaakt en de maag bovendien langzamer werkt. Er zal dan veel langer extra zuur in de maag aanwezig zijn.
5 - Leefgewoonten
- Roken verslapt de kringspier die maag en slokdarm afsluit.
- Strakke kleding kan op de maag drukken en zo de zure maaginhoud naar boven duwen.
- Medicijnen kunnen soms de werking van maag of kringspier veranderen.
- Grote hoeveelheden eten zijn niet goed. Met 3 à 4 keer per dag een beetje hebben maag en slokdarm minder moeite dan 1 à 2 keer daags bunkeren.
- Eten vlak voor bedtijd is ook niet handig. Net op het moment dat u gaat liggen, gaat de maag extra zuur aanmaken om dat eten te verteren. En als u ligt stroomt dat zuur natuurlijk gemakkelijker terug richting de slokdarm.
- Stress verandert uw eetgewoonten: de één gaat teveel eten, de ander krijgt juist geen hap meer door de keel, terwijl de maagzuurproductie gewoon doorgaat. Beide kunnen de klachten verergeren.
- Bukken duwt de maaginhoud omhoog. Bovendien komt de maag wat horizontaler te liggen, waardoor het maagzuur makkelijker de slokdarm in kan stromen.