Logomaagzuur.nl - link naar homepage

Soorten klachten

 

maagzuur_klachtenMaagzuurklachten zijn in principe in twee soorten te verdelen. De acute en de chronische klachten.
 

 

 

Acute maagklachten

Acute maagklachten zijn meestal het gevolg van te veel en te vet eten of van te veel alcohol. Ook kunnen acute maagklachten ontstaan door een bacterie, een virus ('buikgriep') of een voedselvergiftiging. De huisarts kan in dit geval weinig voor u doen. Het beste is om ‘uit te zieken' en wachten tot uw lichaam weer op de been is. Probeer wat minder te eten en drink vooral water, thee of appelsap.

 

Chronische of langdurige maagklachten

Chronische of langdurige maagklachten vragen allereerst om eet- en leefadviezen. Een aanvullende kuur met medicijnen kan ook, afhankelijk van de precieze klachten.

 

Veel voorkomende klachten
Naast het bekende branderige gevoel, kunt u ook last hebben van andere klachten. Omgekeerd zijn ook niet alle maagklachten afkomstig van reflux. We zetten het even op een rijtje:

 

1 - Maagpijn
We spreken van maagpijn bij hevig stekende, brandende of zeurende pijn in de bovenbuik. Maagpijn is vaak het gevolg van beschadiging aan het beschermende slijmvlies van maagwand of twaalfvingerige darm (dat is het eerste stukje darm na de maag).

 

Beschadiging of irritatie van de maagwand kan optreden door:
Infectie met een bepaalde bacterie. Ongeveer drie van de tien Nederlanders draagt de bacterie Helicobacter Pylori bij zich. Deze kan voor ontsteking van het maagslijmvlies zorgen, soms zelfs met de bekende maagzweer als resultaat.

Pijnstillers met een ontstekingsremmende werking kunnen het maagslijmvlies irriteren. Paracetamol doet dat niet, veel zelfzorggeneesmiddelen als ibuporfen, diclofenac en anderen kunnen klachten veroorzaken.
Roken: rokers lopen sowieso een hogere kans op maagzweren.

 

Als het maagslijmvlies eenmaal geïrriteerd is, dan kan de pijn verergeren door het drinken van koffie, koolzuurhoudende dranken, ijskoude, zure dranken en alcohol of het eten van vet, chocola, pepermunt en scherpe kruiden.

 

2 - Misselijkheid en/of opgeblazen gevoel
Bij veel, snel of vet eten moet de maag erg hard werken. Daar kunt u zich misselijk of opgeblazen van gaan voelen. Dat is niet erg, maar wel vervelend. Gelukkig is het simpel veranderen van eetgewoonten vaak al voldoende om hier wat aan te doen.
Dan is er de zogeheten luie maag, die ook bij normale porties gezond eten de zaak maar nauwelijks bij kan benen. Maar meestal ligt het aan de eter en niet aan de maag.

 

3 - Last van boeren of oprispingen
We slikken allemaal een hapje lucht in bij het eten. De maag kan daar niets mee en wil het kwijt. Dat kan naar boven (boer laten) en naar onderen (wind laten). Als er wat zure maaginhoud mee terugkomt, spreken van we van een oprisping. In het algemeen geldt: hoe rustiger u eet (goed kauwen) des te minder lucht gaat er mee naar binnen.

 

4 - Pijn vóór in de borst
Slokdarmpijn kan soms erg lijken op pijn die hoort bij hartproblemen. Dat komt omdat de pijnzenuwen van de slokdarm vlak bij het hart in de buurt liggen. De pijnimpulsen van de slokdarm kunnen dan een pijnlijk gevoel op de borst geven. Bij pijn op de borst dus altijd even naar de huisarts.

 

Tot slot adviseren wij u om bij de volgende klachten direct uw huisarts te bezoeken:

  • Eten blijft hangen
  • Bloed spugen
  • Veel afvallen in zeer korte tijd

 


Brandend maagzuur?

Kan een te hoge dosis stress ook maagzuurklachten geven?

lees het antwoord op deze vraag

Heeft het eten van sambal en het drinken van alcohol invloed op de maagzuurproductie?

lees het antwoord op deze vraag

Brandend maagzuur
Wat is brandend maagzuur?
Mogelijke oorzaken
Wat kunt u er aan doen?
Leven met brandend maagzuur
Dagelijks leven
Lichamelijke inspanning
Zwangerschap
Naar de dokter
Wanneer gaat u naar de dokter?
Behandelingsmogelijkheden
Doe de maagzuurcheck